Aurora-sovellus puhelimessani ilmoitti illalla, että on todennäköistä nähdä revontulia. Revontulien valokuvaamisessa toinen huomioitava seikka on pilvien määrä. Mikäli pilviä on runsaasti, revontulet eivät juurikaan erotu. Kirkasta tähtitaivasta vasten revontulet erottuvat parhaiten.
Nyt oli tuuria. Sovellus ilmoitti myös, että pilvien määrä on vähäistä. Suuntasin siis katsomaan Ursa Tampereen webbikameraa, josta näkee helposti tilanteen 1) pilvien sekä 2) revontulien suhteen. Ja kappas – siellähän niitä näkyi!
Suuntasin tällä kertaa Näsinneulan lähettyville ajatuksena saada Näsinneula kuvaan mukaan. Revontulet fyysisestä sijainnista johtuen näkyvät pohjoisessa päin eli kuvauspaikaksi ei ollut montaa vaihtoehtoa. Aloitin Näsinkallion näköalapaikalta. Sieltä kuviini tarttui tämä näkymä:
Kamera Canon R5 ja linssinä Sigma 35mm 1.4 ART. Revontulia kuvatessa pidin tarkennuksen manuaalina (MF, Manual Focus) ja käytin kameran näyttöä zoomatakseni tähtiin ja tarkentaakseni käsin linssin tähtiin. Valotusaikaa kokeilin 6-15 sekunnin välillä ja aukko oli kuvausten aikana F1.6-2.0. En käyttänyt aivan suurinta aukkoa (1.4) saadakseni hieman paremman piirron, ilman kompromissia kuvan valomäärän vähenemisestä liikaa. Herkkyys minulla oli kuvatessa ISO100-200.
Jatkoin Näsinkallion näköalapaikalta etsimään toista kuvakulmaa, sillä koillisen suunnassa oli valtavat revontulet. Suuntasin rautatiesillan ali Paasikiventielle. Katuvalot ja erilaiset valaistukset olivat haaste, sillä kuvatessani suurella aukolla, ne näkyisivät todella häiritsevänä valosaasteena kuvassa.
Kuvaillessani ja etsiessäni erilaisia kuvakulmia, pari mahdollisesti intialaistaustaista herrasmiestä tulivat juttusille. Jäi kysymättä heidän kotimaansa, joten pahoittelut jos epäonnistuin tunnistamaan oikein. He yrittivät puhelimillaan saada revontulista kuvia, mutta huomasin, että he eivät käyttäneet mitään erityistä yö-kuvausmoodia.
Kaikissa puhelimissa yökuvaus-ominaisuudet eivät ole valtavan hyviä, sillä revontulien kuvaus vaatii paljon valoa eli pitkän valotusajan. Sekä mielellään hyvän, suuren kennon sekä valovoimaisen linssin. Oma Google Pixel 7 Pro puhelimeni on jo aika pätevä yökuvauksessa, mutta sekään ei pysty tallentamaan yhtä paljoa kuvainformaatiota kuin 35mm kennon omaava Canon R5 järjestelmäkamera.
Itse kuvauksen jälkeen tarvitsee aika paljon jälkikäsittelyä, että RAW-kuvasta saadaan oikeat valkotasapainot ja sävyt, joilla revontulien vihreys sinisten vivahteidensa kera saadaan esille. Käytän itse Adobe Photoshop sekä Camera Raw ohjelmistoa asetusten säätöön. On totta, että paljaalle silmälle revontulet näkyvät hyvin erilaisena ja näin keskustassa valosaasteen ympäröimänä, myös aika haaleina. Kamera osaa kuitenkin usean sekunnin valotusajalla tallentaa paljon informaatiota, jolloin kuviin revontulet saadaan huomattavasti voimakkaammin esille.
Oletko itse kokeillut kuvata revontulia?
Video Jänissaaresta, Tampereelta 17.12.2023, jossa kokeilin kuvata sarjan kuvia, jonka yhdistin myöhemmin videoksi. Videolla näkyy noin 17 minuutin aikana revontulien liikkeet. Kuvat otettu asetuksella 1,6s, F1.4, ISO2500.